De Kringloop is geen beschermd begrip; iedereen kan namelijk een kringloopwinkel beginnen. Maar hoe weet je dan of je met een betrouwbare kringloopwinkel te maken hebt? Kijk of de winkel het Keurmerk Kringloop Nederland heeft. Dit garandeert dat de kringloopwinkel professioneel georganiseerd is en verantwoordelijk omgaat met mens en milieu. Kringloopwinkels die lid zijn van de Branchevereniging Kringloop Nederland (BKN) kunnen dit keurmerk aanvragen. Zij krijgen het niet zo maar. Ze doorlopen eerst een audit om te toetsen of ze voldoen aan de kwaliteitseisen. Meestal hebben ze ook een jaarverslag op hun website staan waarin uitgelegd wordt hoe ze werken en waaraan het geld besteed wordt.
Inclusieve samenleving
De kringloop is een sociale onderneming. Net als elk ander bedrijf levert een sociale onderneming een product of dienst. Waar bij andere bedrijven het maken van winst vaak het hoofddoel is, is dat bij sociale ondernemingen niet het geval. Geld verdienen is voor onze leden een middel om maatschappelijke meerwaarde te creëren, zoals bijvoorbeeld de bestrijding van armoede.
Een BKN-lid staat voor een samenleving waarin iedereen mee kan doen en heeft dus werkplekken voor mensen voor wie het lastig is om een reguliere baan te vinden. Dat kunnen langdurig werklozen zijn, mensen met een beperking of ex-gedetineerden. Ook voor vrijwilligers of gepensioneerden zijn er werkplekken. In 2020 bestond ongeveer een derde van alle 11.400 medewerkers bij onze leden uit mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. 36 procent van de medewerkers was (gepensioneerde) vrijwilliger.
Circulaire economie
Het hergebruiken van spullen is een stuk beter voor het milieu dan recyclen of nieuw produceren. Het maken van één spijkerbroek kost ongeveer 10.000 liter water. Als je een spijkerbroek koopt in een kringloopwinkel, bespaar je dus een heleboel water. Alles wat je tweedehands koopt, scheelt gebruik van grondstoffen en energie.
BKN-leden zamelen per jaar gemiddeld 125.000 kilo textiel in en en dat is nog niet eens een kwart van wat ze in totaal inzamelen. Dat scheelt een hoop afval. Door spullen nog een tweede, derde of vierde leven te geven, zorgen kringloopwinkels dus voor een vermindering van de afvalberg (er hoeft niet iets nieuws te worden geproduceerd). En goederen die niet meer verkocht kunnen worden, laten wij op een verantwoorde manier verwerken. Van de circa 150 miljoen kilo aan goederen die de leden per jaar ophalen, wordt 49 procent opnieuw verkocht of hergebruikt. Nog eens 34 procent wordt gerecycled. Dit gaat dus allemaal niet naar de verbrandingsoven in en dat scheelt ruim 157 miljoen kilo CO₂-uitstoot. En dat staat gelijk aan het gemiddelde elektriciteitsverbruik van ruim 100.000 huishoudens per jaar.