Vorige maand was BKN aanwezig bij de Beyond Growth Conference in Brussel, georganiseerd door alle politieke stromingen van het Europees Parlement. Tijdens het event werden de mogelijkheden verkend om af te stappen van het huidige economische model van eeuwige groei en over te gaan naar een zogenaamde welzijnseconomie. Er waren sprekers vanuit de Europese Commissie, het Europees Parlement, nobelprijswinnende economen, toonaangevende wetenschappers en maatschappelijke partijen. Met veel thema’s die relevant zijn voor onze branche was het een waardevolle ervaring voor de aanwezige collega’s.
Wat is ‘degrowth’?
Degrowth is het idee om te ontgroeien en te streven naar een samenleving waarin niet gefocust wordt op continue groei. Het streven is een economisch model waarin de maatschappij en een ander begrip van welvaart centraal staat. Dit concept wordt gezien als een veelbelovende oplossing voor de klimaat- en biodiversiteitscrises. Degrowth biedt een benadering die realistischer is dan ‘groene groei’ en waarmee toch een hoog niveau van welzijn te bereiken is binnen de grenzen van onze planeet.
Welzijnseconomie
Het belang om de transities rondom klimaat, biodiversiteit en sociale vraagstukken te bundelen kwam goed naar voren. Zo benoemde de minister van arbeid en sociale economie in Spanje (Yolanda Diaz) dat het belangrijk is om in monetair beleid ook sociaal, klimaat en werkgelegenheid mee te nemen bij financiële overwegingen.
BKN heeft zich enige tijd geleden aangesloten bij de Wellbeing Economy Alliance. Veel leden van deze alliantie waren ook aanwezig tijdens de conferentie, waar het gedachtegoed van een welzijnseconomie veelal centraal stond. Een welzijnseconomie richt zich op het bevorderen van het welzijn en de levenskwaliteit van mensen. Hierbij ligt de nadruk op brede indicatoren van welzijn, zoals gezondheid, onderwijs, sociale cohesie en ecologische duurzaamheid, in plaats van alleen economische groei. Het streeft naar een evenwicht tussen economische, sociale en ecologische doelen en benadrukt het belang van gelijke kansen, sociale voorzieningen, een gezonde leefomgeving en burgerparticipatie.

Meer producthergebruik
Ursula von der Leyen, voorzitter van de Europese Commissie, benadrukte in haar speech tijdens de conferentie dat de transitie naar een circulaire economie een van de meest uitdagende economische veranderingen van onze tijd is. En tegelijkertijd de enige weg vooruit.
Andere sprekers onderschreven dit door aan te geven dat realisatie van een duurzame circulaire economie niet simpelweg lukt door de lineaire economie om te buigen. Er is een systeemverandering nodig. We moeten anders omgaan met consumptie en afscheid nemen van de wegwerpmaatschappij, waarin mensen hun bank om de paar jaar willen vervangen vanwege trends. Levensduur van spullen moet verlengd worden. Wanneer er behoefte is aan nieuwe aankopen, moet tweedehands de eerste optie zijn om te overwegen. Na consuminderen moet hergebruik de norm zijn.
Het was waardevol voor de BKN om aanwezig te zijn en de belangen en principes van een welzijnseconomie te vertegenwoordigen. Tijdens de conferentie hebben we de mogelijkheid gehad om ervaringen en ideeën uit te wisselen met andere deelnemers en waardevolle kennis en inspiratie op te doen. Inzichten die ons helpen om samen met onze leden een positieve bijdrage te blijven leveren. Voor een toekomst waarin duurzaamheid, sociale inclusie en circulaire economie centraal staan.