In zowel het debat op maandag 17 als op donderdag 20 april in de Tweede Kamer was de Uitgebreide Productenverantwoordelijkheid (UPV) Textiel een belangrijk onderwerp van gesprek. Donderdag ging specifiek over het circulair maken van de textielketen. Dit debat vond plaats naar aanleiding van de initiatiefnota van Kiki Hagen met 16 voorstellen om de kledingindustrie meer circulair te maken.

Van Esch (PvdD) vindt dat de uitvoering voor de UPV’s te veel bij het bedrijfsleven wordt gelegd. Hierdoor zet volgens haar de overheid zichzelf buitenspel en dit vindt ze echt zorgelijk. BKN en onze leden delen deze zorgen, wij zien ook liever meer sturing vanuit de overheid. Het is te verwachten dat producenten vooral op winst zullen inzetten en minder op het zo circulair mogelijk maken van hun keten. Het is een lastig dilemma zonder kant-en-klare oplossing, maar met grote impact. Kiki Hagen (D66) wil zelfs ook een UPV voor schoenen, deze vallen namelijk niet onder de UPV Textiel en zijn toch een belangrijke afval- en grondstoffenbron.
Consuminderen
In het debat op maandag werd door Hagen (D66) en van Esch (PvdD) benoemd dat consuminderen de ontbrekende spil is in het huidige beleid. Dit zou ook nog aan bod zou komen tijdens het debat op donderdag, maar daar hebben we helaas verder niks meer over gehoord. Opvallend was dat er de afgelopen twee jaar een publiekscampagne van de overheid bleek te zijn rondom tweedehands textiel. Hier zouden we erg enthousiast van worden, ware het niet dat wij als Branchevereniging hier niets van hebben vernomen. Van Esch stelde de terechte vraag wanneer de publiekscampagne ging beginnen. Het blijkt dat het kabinet nu nadenkt over een campagne over tweedehands kleding maar ook over minder kleding kopen in het algemeen. Wij kunnen niet wachten.
Minder kleding exporteren
Hagen (D66) is van mening dat we minder kleding moeten exporteren omdat we dit lokaal kunnen hergebruiken. Agnes Mulder (CDA) vulde hierop aan met de suggestie dat het sorteren in Nederland zorgt voor lokale werkgelegenheid en korte ketens. Daarnaast vindt Mulder dat we helemaal geen niet-herdraagbare kleding meer moeten exporteren. Door het in Nederland te verwerken, zien we goed hoeveel afval we genereren en verplaatsen we het probleem niet naar het buitenland. Bouchalikht (GL) deelt deze mening, het dumpen in andere landen is écht niet meer van deze tijd.
Europees beleid
Volgens Eva van Esch (PvdD) en Kiki Hagen (D66) is de kabinetsreactie erg afwachtend op het beleid dat uit Europa moet komen. Terwijl Europa nu voorbeelden nodigt heeft uit de lidstaten om de wetgeving ambitieuzer te maken. Erik Haverkort (VVD) noemt vaak het belang van een gelijkspeelveld en dat dit soort wetgeving dat in de weg kan zitten, maar volgens Hagen en van Esch is dat er nu juist niet. Circulaire koplopers hebben het lastig door greenwashing en het financieel vermogen van grote lineaire bedrijven. Het gelijke speelveld werkt vertragend en daarmee niet om de duurzame slag te maken en zorgt er juist voor dat de economie lineair blijft. BKN deelt deze constatering van Van Esch en Hagen en roept de staatssecretaris op om concrete en ambitieuze stappen te zetten en zo een voortrekkersrol te spelen in Europa.
Ook de ambitieuze textielwetgeving zou hetzelfde effect hebben volgens de VVDIn reactie daarop haalde Bouchalikht (GL) een nieuwe studie van het PBL aan dat bedrijven niet per definitie weggaan uit een land als er strengere wetgevingen komen. Zelfs als wetgeving strenger wordt, zijn bedrijven voldoende bereid om in Nederland te blijven. Staatssecretaris Heijnen ging hier niet uitvoerig op in maar belooft een overzicht van de belemmerende regelgevingen voor koplopers voor het eind van het jaar.
Lees in dit bericht meer over het algemene debat over de circulaire economie.