De Tweede Kamer debatteert regelmatig over issues die relevant zijn voor de kringloopbranche. Vorige maand was het tweemaal raak: het begon op maandag 17 april met een debat over het circulair maken van de kledingindustrie en op donderdag de 20ste over het brede beleid voor de circulaire economie. Er was veel aandacht voor de kringloopbranche en haar circulaire en sociaal inclusieve koplopers, BKN is blij dat onderwerpen die wij onder de aandacht brengen, worden gehoord en zo een plek krijgen in het debat. In dit artikel vind je de voor ons belangrijkste punten en reacties uit beide debatten van zowel de partijen als Staatssecretaris Vivianne Heijnen.
Kauthar Bouchalikht (GroenLinks) gaf de kringloop donderdag een goede portie erkenning: “het zijn de plekken waar de meest pure vorm van hergebruik tot uiting komt”. Ze voegde daaraan toe dat er om invulling aan die plekken te geven, wel mensen klaargestoomd moeten worden. Kringlooporganisaties bieden veel circulaire werkplekken aan mensen voor wie het niet altijd makkelijk is een plek te vinden is, dat moeten we volgens haar prioriteren.
Staatssecretaris Heijnen kon dit alleen maar bevestigen. Ze zag zelf tijdens haar bezoek aan een kringlooporganisatie hoe trots de gespecialiseerde medewerkers zijn en hoe bij de kringloop sociale en duurzame doelstellingen samenkomen. De kringloop kan dienen als waardevolle inspiratiebron en Heijnen adviseert de andere Kamerleden om een bezoek te brengen om dit met eigen ogen te zien.
Daarnaast zagen veel partijen het belang van de kringloop voor de circulaire economie en hoe het Digitaal Opkopers Register (DOR) in dat kader een belemmering kan zijn. De beperkte registratieplicht voor BKN-leden mag volgens hun ook best nog wel uitgebreid worden. Vorige week gaven we nog een belangrijke update over het dossier, met ogenschijnlijk goed nieuws voor organisaties met een ANBI- of BBBI-status.
Nationaal Programma Circulaire Economie (NPCE)
Het belang van de circulaire economie werd donderdag door alle aanwezige politieke partijen onderschreven. D66, GroenLinks, PvdA, PvdD en de ChristenUnie zijn het meest vooruitstrevend op dit vlak en hekelden dat er geen tijdpad in het NPCE wordt gegeven. Het rapport blijft volgens de partijen te veel hangen in onderzoeken en verkenningen, waar urgentie nodig is. BKN deelt deze kritische noot. Kiki Hagen (D66) gaf een 50 jaar oude, maar nog steeds treffende uitspraak van Joop den Uyl om dat te illustreren:
“We kunnen niet voortgaan en moeten zuiniger omgaan met grondstoffen en energie. Daarmee zal ons bestaan veranderen maar we hoeven er niet ongelukkiger van te worden”
In haar reactie benadrukte de Staatsecretaris dat de circulaire economie om een systeemverandering vraagt en dit kost tijd. Ze erkende dat beschikbare middelen beperkt zijn en er meer geld nodig is. De rekenmodellen van het planbureau van de leefomgeving kijken vooral naar de reparatie van schade, terwijl we dit moeten voorkomen. Samen met het PBL probeert ze dit te wijzigen waardoor het belang van de circulaire economie beter uit de rekenmodellen komt en financiering makkelijker maakt. Na de zomer komt het Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat met een tijdpad en een lijst met meer ‘dwang- en drangmaatregelen’ die deels in 2024 in moeten gaan. BKN volgt deze ontwikkelingen en zal het tijdpad en bijbehorende maatregelen nauwlettend bestuderen.
Lees via deze link onze uitgebreide reactie op het NPCE.
Belastingsverschuiving
Een circulaire economie kan alleen maar werkelijkheid worden als arbeid goedkoper wordt en primaire grondstoffen duurder. Dit werd zowel op maandag als donderdag sterk benadrukt. BKN pleit hier al jaren voor. Het is goed om te merken dat er ook in de Kamer draagvlak voor is. Tweede Kamerlid Bouchalikht (GL) benoemde donderdag dat in 2017 het PBL al met een rapport kwam over de kansen die de verschuiving van belasting op arbeid naar grondstof biedt. Dezelfde oproep deden Kiki Hagen (D66) en Eva van Esch (PvdD) op maandag en vroegen daarbij direct hoe dat gerealiseerd kan worden.
Uit het antwoord van Staatssecretaris Heijnen blijkt dat ze dit gaat onderzoeken. Hierin speelt ook input van Hagen en van Esch mee, die maandag ook het belang van het afschaffen van de BTW op reparatie van kleding noemden. De PvdD diende hierover een motie in, die helaas door de Staatsecretaris van Infrastructuur en Waterstaat werd ontraden omdat het ministerie van Financiën hierover gaat.
Lees in dit bericht meer over het debat over de circulaire textielketen.