Eind 2022 ontvingen 19 gemeenten subsidie voor het opzetten of verder ontwikkelen van een circulair ambachtscentrum. De staatssecretaris van Infrastructuur en Waterstaat geeft daarmee de transitie naar een circulaire economie in Nederland een flinke impuls. Bij 11 van de initiatieven zijn BKN-leden betrokken, die daarmee sterk bijdragen aan de ontwikkelingen.
Een circulair ambachtscentrum is een locatie of een netwerk waarbij partijen samenwerken aan het verminderen van afvalstromen, inzetten op de reparatie van producten of goederen en het realiseren van hoogwaardig product- en materiaalhergebruik. Daarbij worden de functies van een milieustraat, kringloopwinkel en reparatiewerkplaats gecombineerd, waardoor spullen en materialen langer in gebruik blijven en niet op de afvalberg belanden. Behalve voor duurzaamheid, zorgen deze plekken ook voor werkgelegenheid voor mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt.
Het netwerk groeit
De 19 partijen bij wie de subsidie is gehonoreerd krijgen een subsidie van maximaal 50.000 euro. Bij 13 aanvragen gaat het om nieuwe plannen en bij 6 aanvragen gaat het om het verder ontwikkelen van ambachtscentra die al opgestart zijn. In totaal zijn er 22 aanvragen beoordeeld door een onafhankelijke jury, bestaande uit leden van het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat, Rijkswaterstaat, BKN, NVRD en Stichting Repair Café. Sinds 2019 ontvingen al 90 gemeenten subsidie van het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat. De subsidie geeft een impuls aan de ambitie om een landelijk dekkend netwerk van circulaire ambachtscentra in Nederland te realiseren.
CAC in Epe
Eén van de prijswinnaars bevindt zich in de Epe, waar grondstoffenbeheerder Circulus samen met de gemeente en werkleerbedrijf Lucrato een Circulair Ambachtscentrum (CAC) wil realiseren. Het kringloopcentrum Stilema (onderdeel van Circulus) barst bijna uit z’n voegen op de huidige locatie en zoekt nieuwe ruimte. Een uitgelezen kans om nu samen op te trekken op een inspirerende en circulair gebouwd CAC waar duurzaamheid en inclusie samenkomen.
Eppo Gutteling, bedrijfsleider bij Stilema, is content met de kansen die deze impuls bieden. “We bestaan dit jaar 45 jaar en we kunnen met de nieuwe plannen continuïteit borgen voor de komende 45 jaar. Op een nieuwe plek kunnen we milieustraat en de kringloop integreren. We kunnen daardoor nog veel meer spullen hergebruiken en zelfs nadenken over ruimte voor horeca, meer werkplekken en het bieden van taalonderwijs voor statushouders.”
Bij Stilema zijn ze gespecialiseerd in de reparatie van platte beeldschermen. Dat gaat zó ver dat ze zelfs op de refurbished schermen nieuwe garantie bieden. Die specialisatie willen ze op de nieuwe locatie blijven ontwikkelen, Eppo vult aan: “Beeldschermen hebben een enorme en veelal onderbelichte impact op het milieu. Samen met Hogeschool Saxion en ROC Aventus refurbishen we nu al veel kapotte schermen. Deze inzet willen we verder uitbreiden zodat we nóg meer positieve impact kunnen maken.”
Icoonproject
Het circulaire ambachtscentrum is opgenomen als icoonproject in het Uitvoeringsprogramma Circulaire Economie 2019 – 2023. Rijkswaterstaat ondersteunt gemeenten met het ontwikkelen van circulaire ambachtscentra. Gemeenten kunnen zo streven naar een ruimtelijk beleid waarin verschillende initiatieven slim samenkomen om de circulaire economie te bevorderen.
Nederland streeft naar een volledig circulaire economie in 2050.