In november vond de 4de editie van deze conferentie plaats in Wenen en de Nederlandse kringloopbranche was goed vertegenwoordigd. We lieten duidelijk van ons horen met aanwezigheid van afgevaardigden van de BKN en Kringloop Zeist, maar ook met de ‘Changemaking Sponsor’ en BKN-partnerlid IDEA-X. Het thema van de conferentie was de digitale transitie waar de tweedehands sociale ondernemingen komende jaren mee te maken krijgen.
Dat thema is IDEA-X op het lijf geschreven. Zij geven bij 169 kringloopwinkels invulling aan deze transitie met technologische oplossingen vol functionaliteiten en design. Hun KPRS systeem wordt veel gebruikt binnen de branche om meer grip en controle te krijgen op hun circulaire ondernemingen. IDEA-X had naast een financiële donatie, ook actieve rollen bij de zogenaamde tafelronden en waren één van de gastsprekers bij de workshop sessies.
Die sessies bleken ontzettend waardevol en verrijkend vond ook Tanja, Adviseur Circulaire Economie bij de BKN: “Het was een erg nuttige bijeenkomst waar veel gesproken werd over hoe anderen omgaan met online verkoop, informatieverzameling, beleidsvorming en beïnvloeding in andere landen. Dit gaf weer concrete voorbeelden en handvatten om in Nederland mee aan de slag te gaan.” Met oog op ontwikkeling binnen onze branche onderstreepte ze een paar interessante inzichten:
Online winkelen
Faircado is een veelbelovende startup die het even makkelijk wil maken om tweedehands producten online te kopen als nieuwe producten. Door middel van een pop-up in je browser krijgt men in een webshop direct de tweedehands optie te zien. In Oostenrijk zijn ze in november live gegaan met hun online kringloopwinkel Widado waar 26 leden bij zijn aangesloten. Daarnaast heeft Emmaus Frankrijk met Label Emmaus een goedlopend tweedehands platform opgezet, en in Oostenrijk zijn ze in november live gegaan met hun online kringloopwinkel Widado.
Actieplan Sociale Economie
In Brussel zijn ze momenteel bezig met een plan (verwacht in 2023) en is er een transitie pad voor ‘sociale economie en nabijheid’ gepresenteerd wat er voor moet gaan zorgen dat de digitale, groene en veerkracht transities verbonden worden met de sociale economie.
Recycling zonnepanelen
Een aantal leden van Envie (Frankrijk) recyclen zonnepanelen en dat is volgens hen big business! 10% van wat ze binnen krijgen kunnen ze weer verkopen omdat er enkel iets kleins kapot is aan een zonnepaneel, wat eenvoudig te repareren is.
De BKN zal ook in 2023 goed in de gaten houden welke kansen dit voor onze sector oplevert. Want waarom het wiel opnieuw uitvinden als Europese partners iets al ontzettend goed doen?