De circulaire gedachte van kringloopbedrijven staat onder druk en vanuit een niet voor de hand liggende hoek. In het Nieuwsuur item Elk bord en beeldje de boeken in? word al snel duidelijk dat de huidige insteek enorme administratieve rompslomp zal betekenen. De intentie van het Ministerie is natuurlijk zuiver en die wordt ook binnen de kringloopbranche gesteund. Toch is er huiverig gereageerd op de praktische gevolgen, want die hebben een negatief effect op onze missie om hergebruik te vergroten.
Het Ministerie van Justitie en Veiligheid heeft aangekondigd de wetgeving aan te passen om bestrijding van heling en witwassen beter te kunnen bestrijden. Onlangs is het voornemen gepubliceerd artikelen 437 en 437 ter van het Wetboek van Strafrecht te wijzigen. Deze wijziging houdt onder andere in dat alle opkopers en handelaren verplicht worden om een Digitaal Opkopersregister (Dor) in te richten. Kringloopbedrijven vallen hier ook onder. BKN verzet zich hier al langere tijd tegen. In het Dor moeten tweedehands goederen (fietsen, kleine elektrische apparaten en kunstvoorwerpen) en de personen die deze goederen aanbieden worden geregistreerd. Deze registratieplicht gaat niet alleen gelden voor kringloopbedrijven maar werkt ook voor de kringloopcontainer op de milieustraat. Een en ander is nader uitgewerkt in het Besluit Digitaal opkopersregister en Digitaal opkopersloket (het Besluit). BKN en de NVRD vrezen dat het Besluit negatieve gevolgen zal hebben voor de kringloopbedrijven en de kringloopcontainer op de milieustraat.
BKN heeft samen met de NVRD een zienswijze ingediend ten aanzien van het Besluit. Het motief voor heling en witwassen mist bij de kringloopbedrijven immers, omdat inwoners hun spullen daar niet tegen betaling (‘om niet’) achterlaten. Daarnaast werkt het Besluit de beleidsambities om te komen tot een circulaire economie tegen. De bereidheid om spullen bij kringloopbedrijven en de kringloopcontainer op de milieustraat achter te laten zal aanzienlijk dalen als men daarvoor allerlei persoonsgegevens moet laten registreren, zoals het Besluit vereist. Dit zal leiden tot minder hergebruik en daarmee minder levensduurverlenging. Daarnaast leidt het Besluit tot een voor de praktijk onwerkbare en onuitvoerbare situatie. Het sorteren en registeren van aangeboden spullen kost namelijk veel tijd. Dat zal leiden tot wachtrijen/files bij de kringloopcontainer op de milieustraat en op de openbare weg.
Ook hebben de BKN en de NVRD door een medewerker van Justitie en Veiligheid uit te nodigen bij een kringloopbedrijf laten zien dat het noodzakelijk is het wetsontwerp aan te passen. En hebben daarnaast een voorstel gedaan waarmee voorgenomen bezwaren kunnen worden weggenomen. In hoeverre het ministerie van Justitie en Veiligheid hierin meegaat zal de komende tijd blijken.
Hebben de gemeente (VNG) en de omgevingsdiensten (Provincies, IPO – vanwege het wettelijk toezicht op milieustraten) al van zich laten horen?
Niet bij ons, wij hebben met geen van deze partijen contact n.a.v. dit dossier. Maar de NVRD spreekt mede namens gemeenten, dus hun stem is wel vertegenwoordigd in onze gezamenlijke reactie.