Tot aan de 2e lockdown waren de meeste, van de meer dan 200 aangesloten kringloopwinkels met het keurmerk 100%kringloop geopend en kon men daar heel veilig winkelen. Door de ruime opzet van de winkels en de strenge maatregelen die golden in de winkels konden klanten coronaproof hun tweedehands spullen veilig brengen en kopen. Helaas moesten de winkels op 19 december hun deuren sluiten. Voor een (heel) beperkt deel is de verkoop verplaatst naar online. Deze tijd leren u en de kringloopondernemers om in rap tempo meer gebruik te maken van het internet. Alleen leverde de onlineverkoop tot nu toe maar heel weinig inkomsten op, maximaal 5% van de normale omzet. Afhalen bij de winkel is ook nauwelijks een druppel op de gloeiende plaat te noemen.
Niet alleen leveren kringloopbedrijven een grote bijdrage aan de vermindering van de CO2 uitstoot*, daarnaast bieden zij ook werk aan duizenden mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. Kringloopbedrijven creëren werkgelegenheid en bieden ontwikkel- en participatieplaatsen voor mensen die (nog) niet terecht kunnen op de reguliere arbeidsmarkt. Voor deze mensen is het van cruciaal belang dat ze hun werkzaamheden en hun dagritme behouden. Dat vragen ze van ons. De kringlooporganisaties blijven tot nu toe in hen investeren. Dat is nodig om de sociale schade zo klein mogelijk te houden.
De financiële situatie bij kringloopwinkels wordt met de dag nijpender. Bij het merendeel van de kringloopbedrijven gaat de inname van goederen wel door. Daarmee houden zij hun medewerkers aan het werk. Maar zonder substantiële inkomsten uit verkoop moeten al een aantal organisaties hun deuren voorgoed sluiten. Zo gaan mooie voorzieningen in het kader van de circulaire en inclusieve economie verloren. Is de overheid bereid extra te investeren in een besparing op het milieu, geen extra heffingskosten te berekenen en de begeleiding van mensen door de kringlooporganisaties tijdelijk tegemoet te komen? De huidige regelingen zijn gewoonweg niet voldoende dekkend. Vandaar dat de branche een zeer dringende oproep doet om de deuren van deze essentiële voorziening voor mens en milieu per 3 maart aanstaande weer open te zetten. Coronaproof uiteraard, want dat kunnen we!