Kringloopbedrijven zetten alle mogelijke verkoopkanalen in om aan de enorme vraag naar winterartikelen te kunnen voldoen. Sinds halverwege vorige week staan de telefoons roodgloeiend en zijn de sleetjes, snowboots, langlauflatten, sneeuwscheppen etc. niet meer aan te slepen. En nu de weermodellen op grote schaal natuurijs voorspellen, waarbij zelfs de naam van die ene tocht in de mond is genomen, zal ook het allerlaatste setje schaatsen snel verkocht worden. Het coronavirus maakt langzaam plaats voor het schaatsvirus.
Eerlijke prijzen
Waar op marktplaats de gekste prijzen worden gevraagd en betaald voor bijvoorbeeld een standaard houten slee, kiezen de kringloopwinkels die zijn aangesloten bij de branchevereniging BKN, ervoor om trouw te blijven aan hun idealen en normale prijzen te rekenen. Zo koos 2Switch ervoor om geen €75 te vragen, maar om de sleeën gratis weg te geven aan arme gezinnen in Wierden en heeft De Groene Sluis al haar 27 glij ijzers voor weinig aan een peuterspeelzaal verkocht.
En dat in een tijd waarin de kringlooporganisaties het zelf ook al moeilijk hebben. De winkels zelf zijn al sinds december gesloten en er is nauwelijks omzet. Bij de meeste winkels kunnen online en telefonisch spullen besteld worden, maar dat levert lang niet genoeg op om de kosten te kunnen dekken.
Schaatsen van zolder
Afgelopen week zijn er al duizenden artikelen verkocht en dat leverde zowel bij de kinderen als bij hun ouders dolblije reacties op. En ook de medewerkers van de kringloopbedrijven, vaak mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt, zijn maar al te blij dat er eindelijk weer werk te doen is. Werkelijk alle hoeken en gaten van de opslagruimten worden binnenste buiten gekeerd om de klanten van dienst te kunnen zijn.
En omdat het einde van de voorraad alweer in zicht begint te raken roepen de kringloopwinkels mensen inmiddels op om winterartikelen naar de kringloop te brengen, indien ze die spullen kunnen missen. Veel mensen moeten op zolder onder een laag stof nog in onbruik geraakte schaatsen, sleetjes, langlauflatten hebben liggen, zo is de gedachte.
It giet oan?
Of de tocht der tochten er nu wel of niet komt maakt eigenlijk niet meer uit. De sneeuwpret houdt nog wel even aan en met de schaatskoorts is het niet anders. Corona lijkt voor even vergeten te kunnen worden en de kringloopwinkels doen er alles aan om zoveel mogelijk mensen van de winterpret te laten genieten.
© afbeelding: kringloopwinkel Helmond