Houdt u van snuffelen tussen schone spullen en innovatief ontworpen producten? Mist u het gezellig koffie drinken in de corner van de kringloopwinkel? Schaft u het liefst tweedehandsgoederen aan vanuit uw duurzaamheidsgedachte? Beschikt u over een smalle beurs en heeft u kleding, schoenen, huisraad, boeken en speelgoed nodig? Heeft uw wasmachine of tv het onlangs begeven en bent u dringend op zoek naar gerepareerde apparatuur met garantie? Bent u op zoek naar meubels, vloerkleden en gordijnen voor de inrichting van uw nieuwe woning? Zoekt u soms tweedehands bouwmateriaal?
Tot aan de 2e lockdown kon u hiervoor prima terecht bij een van de meer dan 200 aangesloten kringloopwinkels met het keurmerk 100%kringloop. Door de ruime opzet van de winkels kon u tijdens de 1e lockdown coronaproof winkelen. Voor een beperkt deel is deze verkoop verplaatst naar online. Deze tijd leren u en de kringloopondernemers om in rap tempo meer gebruik te maken van het internet. Dat wordt zeker een blijvertje. Alleen leverde de onlineverkoop tot nu toe wel veel minder inkomsten op. Afhalen bij de winkel was door de gedwongen sluiting tot 10 februari niet mogelijk en de bezorgkosten van de meeste spullen over het algemeen te duur. Bovendien is een deel van onze klanten digibeet. Het besluit van het demissionaire kabinet, waardoor bestelde goederen vanaf 10 februari bij de winkels opgehaald kunnen worden, komt als geroepen. Dit brengt eindelijk weer wat geld in het laadje. Hoewel het nog steeds een druppel op een gloeiende plaat zal zijn.
Kringloopwinkels draaien immers dankzij de inkomsten uit de verkoop van tweedehandsgoederen. In tegenstelling tot de collega’s van andere retailbedrijven kopen kringloopbedrijven geen voorraad in. De winkelvoorraad wordt opgebouwd uit spullen, die brengende klanten aan de kringloopwinkels gunnen of die ze na het opruimen van hun kledingkasten deponeren in boven- en ondergrondse speciale containers. De winkelvoorraad wordt verder aangevuld met spullen die worden opgehaald bij mensen thuis en bij bedrijven die gratis van een bepaalde voorraad af willen. Het opbouwen en bijhouden van de winkelvoorraad kost wel geld. Het ophalen, selecteren, sorteren, repareren en winkel klaarmaken en het verwerken van aanbod tot nieuwe producten is arbeidsintensief. Evenals het verwerken van restfracties. In de begeleiding van die processen steken kringloopbedrijven met liefde veel tijd en energie vanuit hun tweede drive; de sociale doelstelling. U zorgt als inkopende en brengende klant niet alleen voor het hergebruik van goederen. U draagt ook bij aan het creëren van werkgelegenheid en het bieden van ontwikkel- en participatieplaatsen voor mensen die (nog) niet terecht kunnen op de reguliere arbeidsmarkt. Voor deze mensen is het van cruciaal belang dat ze hun werkzaamheden en hun dagritme behouden. Dat vragen ze van ons. De kringlooporganisaties blijven tot nu toe in hen investeren.
De financiële situatie bij kringloopwinkels blijft nijpend. Bij het merendeel van de kringloopbedrijven gaat de inname van goederen wel door. Daarmee houden zij hun medewerkers aan het werk. Een aantal kringlooporganisaties heeft de beschikking gekregen over extra magazijnruimte. Anderen zoeken nog naar goedkope uitbreidingsmogelijkheden. Een kleiner deel heeft geen ruimte meer, de opslagruimte en winkel liggen tot de nok toe vol. Zij hebben tot hun grote verdriet het inzamelen tijdelijk stil moeten leggen en vragen aan u om uw spullen nog even wat langer te bewaren. Op de website van het kringloopbedrijf in uw buurt vindt uw informatie over de winkel in uw buurt. En leest u hoe u online en/of telefonisch bestellingen kunt doen en waar u de goederen Covidproof kunt afhalen. Deze website is te vinden via www.100procentkringloop.nl/aangesloten-kringloopwinkels.
Houden de kringloopbedrijven het wel vol? Dat hangt af van welke maatregelen de landelijke, de provinciale en gemeentelijke overheden nog meer gaan nemen. Wanneer mag u als klant weer coronavrij komen winkelen? Na 2 maart? Zonder substantiële inkomsten uit verkoop moeten een aantal organisaties hun deuren voorgoed sluiten en gaan mooie voorzieningen in het kader van de circulaire en inclusieve economie verloren. Is de overheid bereid extra te investeren in een besparing op het milieu, geen extra heffingskosten te berekenen en bereidt de begeleiding van mensen door de kringlooporganisaties tijdelijk tegemoet te komen? Juist nu in de week van de circulaire economie vragen de kringlooporganisaties van u en de overheid extra aandacht voor het voortbestaan van kringloopwinkels.
Bestuur van de Branchevereniging Kringloopbedrijven Nederland
Margriet Jongerius, voorzitter
Heel goed!! Help de klingloopwinkels deze moeilijke tijd door!!!