Dinsdag 10-10-2017 presenteerden VVD, D66, CDA en ChristenUnie het Regeerakkoord “Vertrouwen in de Toekomst”. BKN zocht uit welke van de ambities, plannen en maatregelen voor Kringloopbedrijven relevant zijn en of dat vertrouwen in de toekomst gedeeld kan worden.
Werk en inkomen
In zijn algemeenheid valt uit het regeerakkoord op te maken dat het MKB belangrijk is voor de BV Nederland en er worden dan ook diverse maatregelen aangekondigd die voor kleinere bedrijven (zoals kringloopbedrijven,) gunstig kunnen uitpakken. Het kabinet kondigt bijvoorbeeld maatregelen aan om een deel van het risico van langdurige ziekte van werknemers collectief op te lossen. Veel kringloopbedrijven werken met kwetsbare mensen en dat vertaalt zich in een relatief hoog ziekteverzuim. Met de ambities van het kabinet worden de risico’s eerlijker verdeeld.
Het kabinet levert een extra inspanning om mensen met een (arbeids) beperking aan het werk te helpen. Zo worden er extra mogelijkheden voor beschut werk gecreëerd. Werk dat kringloopbedrijven veelal kunnen bieden.
Het kabinet komt ook met een maatschappelijke diensttijd van maximaal een half jaar. Er wordt niet gesproken van maatschappelijke dienstplicht, maar om na voltooiing van opleiding voor overheidsfuncties in aanmerking te komen is het doorlopen van de maatschappelijke diensttijd een pré. Kringloopbedrijven zijn bij uitstek organisaties waar studenten hun maatschappelijke diensttijd kunnen uitvoeren.
Klimaat, circulaire economie en vergroening
Het kabinet zet naast het hervormen van de arbeidsmarkt, stevig in op het behalen van de klimaatdoelstellingen van Parijs. Er komt een nationaal Klimaat- en energieakkoord. Als uitgangspunt geldt de doelstelling van 49 % CO2 reductie in 2030. Een eventuele bijstelling van de opgave voor 2030 wordt verdisconteerd in dit akkoord. De hoofdlijnen van de afspraken op het terrein van klimaat en energie in dit regeerakkoord, worden verankerd in een Klimaatwet.
Om de doelstellingen te bereiken wordt milieuvervuilend gedrag beprijsd door de invoering van een CO2-minimumprijs in de elektriciteitssector, aanpassingen in de energiebelasting, een hogere belasting op het storten en verbranden van afval. Dit laatste is goed nieuws voor kringloopbedrijven, omdat er bij burgers, bedrijven en overheden een extra prikkel zal ontstaan om zoveel mogelijk spullen her te gebruiken.
Een deel van de energiebesparing moet worden gerealiseerd door de verduurzaming van panden (oa. isolatie, verlichting, zonnepanelen) al is nog niet helemaal duidelijk hoe dat precies zal worden gerealiseerd. Een deel van de kringloopbedrijven loopt hierin reeds voorop.
Een ander deel van de transitie zal worden afgedwongen door vergroening van het belastingstelsel (zowel voor burgers als voor bedrijven).
Als onderdeel van de klimaatopgave worden de afspraken uit het rijksbrede programma circulaire economie en de transitieagenda’s uit het Grondstoffenakkoord uitgevoerd. Daarbij legt het kabinet een extra accent op ontwikkeling en verspreiding van kennis en best practices. BKN is betrokken bij het opstellen van deze transitieagenda’s en laat zien waar kringloop een bijdrage kan leveren aan het realiseren van de ambities.
Investeren in verduurzaming vergt een enorme investering en die wordt deels gehaald uit het verhogen van het lage belastingtarief, dat van 6% naar 9% gaat. Een beperkt deel van het assortiment van kringloopbedrijven wordt dus duurder (oa boeken).
Maatschappelijk verantwoordelijk inkopen
Het kabinet maakt ook werk van maatschappelijk verantwoord inkopen. De overheid gaat zijn inkoopkracht beter benutten voor het versnellen van duurzame transities, inschakelen van kwetsbare groepen en om innovatief in te kopen. Bij de keuze tussen het al dan niet uitbesteden van activiteiten door de Rijksoverheid zullen bedrijfseconomische en maatschappelijke overwegingen in beschouwing genomen worden.
Kringloopbedrijven hebben met Keurmerk Kringloopbedrijven een instrument in handen dat steeds breder en vaker wordt gezien als ‘bewijs’ van het zijn van een organisatie waar het nemen van maatschappelijk verantwoordelijkheid in het DNA zit.
Kortom, er wenkt op enkele voor kringloopbedrijven belangrijke thema’s een gunstig perspectief binnen de komende kabinetsperiode. Hoe de plannen, maatregelen en ambities precies uitpakken voor kringloopbedrijven zal de komende jaren duidelijk worden.
Het volledige reageerakkoord leest u hier regeerakkoord