Dat meldt BKN donderdag op basis van eigen onderzoek naar 193 aangesloten winkels. Gemiddeld genomen is de winkelomzet in vergelijking met 2015 met 2,4 procent toegenomen.
Het aantal klanten is in 2016 met 4,9 procent gestegen naar twaalf miljoen. Samen hebben zij 41 miljoen gebruikte artikelen gekocht.
Kwaliteit
Volgens BKN hebben de winkels geprofiteerd van de economische groei. “De tendens is dat mensen meer nieuwe spullen kopen en hun oude spullen sneller naar de kringloop brengen”, aldus de brancheorganisatie.
“In vergelijking met een paar jaar terug zitten mensen letterlijk minder lang op hun bankstel voordat ze het naar de kringloop brengen. Hierdoor zien kringloopwinkels de kwaliteit toenemen.”
Recycling
In 2016 hebben de kringloopwinkels 4,5 procent meer goederen opgehaald dan een jaar eerder. Zo’n 44 procent hiervan heeft een tweede leven gekregen. Van alles dat niet is verkocht, is drie kwart gesorteerd en gerecycled.
De groei van de omzet is vorig jaar wel deels geremd door een afname van inkomsten uit inzameling en recycling.
Jongeren
Verder ziet de organisatie dat gebruikte goederen steeds populairder worden. Dit hangt mede samen met een groeiend milieubewustzijn.
“Kringloopbedrijven zien hierdoor het aantal klanten toenemen en zien daarbij ook steeds vaker nieuwe doelgroepen in hun winkels. Kringloop lijkt vooral onder jongeren aan populariteit te winnen.”
Werk
De omzet wordt onder meer gebruikt om kwetsbare mensen in de winkels aan het werk te zetten. Vorig jaar boden de kringloopbedrijven werk aan zo’n vijftienduizend mensen.
Ruim de helft van deze groep heeft een relatief grote afstand tot de arbeidsmarkt. Het gaat dan om werknemers met een fysieke of geestelijke beperking of een verslavingsachtergrond.