Afgelopen week hebben diverse regionale en landelijke media aandacht geschonken aan kringloop. Nadat BKN vorig jaar augustus al een persbericht verstuurde over de groei van kringloop dat werd overgenomen door onder meer NU.nl, verschenen vorige week in de Gooi- en Eemlander en begin deze week in het Dagblad van het Noorden berichten die deze trend opnieuw bevestigen. Dit werd later deze week ook opgepikt door BNR Nieuwsradio en later in de week het AD, NRC en RTL.
Genoeg reden om hier op onze eigen website ook nog eens aandacht aan te schenken en hierop een korte beschouwing te geven.
Klopt het beeld dat de media schetsen? Hoewel we nog niet alle cijfers over 2016 paraat hebben, durven we wel te stellen dat de meeste leden van de branchevereniging afgelopen jaar, net als in 2015, meer klanten hebben gezien en een hogere omzet hebben behaald. Naar verwachting zijn er ook meer spullen opgehaald en meer mensen aan het werk geholpen. We hebben gezien dat er onder de leden van BKN nieuwe winkels zijn bijgekomen en bestaande winkels zijn uitgebreid of verbouwd. Vanuit ons netwerk horen we dat er overal in het land nieuwe kringloopbedrijfjes starten. Dit bevestigt het beeld dat in de media wordt geschetst. In 2016 zouden er volgens de Kringloopapp verspreid over Nederland circa 100 2e hands bedrijfjes zijn bijgekomen. Deze inschatting lijkt ons aan de hoge kant, maar de trend klopt wel degelijk.
Wat ook waar is, is dat kringloop steeds meer mainstream wordt en al lang niet meer is voorbehouden aan specifieke doelgroepen. De afgelopen jaren hebben we gezien dat, mede geholpen door Marktplaats en internet, steeds meer mensen de waarde zien van 2e hands spullen. Er bestaan tegenwoordig zelfs interieur-adviseurs gespecialiseerd in 2e hands spullen. Vele klanten gaan naar een kringloopwinkel vanwege een vaak goede prijs-kwaliteit verhouding, of zijn op zoek naar unieke producten. Voor andere klanten spelen ook idealistische overwegingen mee om naar een kringloopwinkel te gaan. Voor hen is het ook belangrijk dat voor het geld dat ze uitgeven het milieu gespaard wordt (bijvoorbeeld minder CO2-uitstoot), dat mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt een baan kunnen hebben of dat een groot deel van de omzet aan goede doelen wordt geschonken.
Wij als branchevereniging doen ons best om naar buiten toe uit te dragen dat kringloop voor iedereen is. Met de nieuwsberichten die hierover onlangs verschenen zijn we dan ook erg blij. Wat wat ons betreft iets te vaak onderbelicht blijft in de media is de maatschappelijke bijdrage die door veel kringloopbedrijven geleverd wordt. (Te) veel mensen weten niet dat een groot deel van de werkgelegenheid binnen kringloop wordt ingevuld door mensen die in het reguliere bedrijfsleven weinig kans maken. Ook weten maar weinig mensen dat het naar de kringloop brengen van spullen en het kopen van 2e hands spullen direct bijdraagt aan vermindering van de CO2 uitstoot. Door 2e hands te kopen hoeven er simpelweg minder nieuwe spullen te worden geproduceerd. En dat bespaart veel CO2 uitstoot. Als branchevereniging dragen we dit uit, maar uiteraard moeten de leden het verhaal zelf ook continu blijven vertellen.
De aandacht in de landelijke media vormen het bewijs dat kringloop in de afgelopen jaren is uitgegroeid tot een volwassen en volwaardige bedrijfstak. Een bedrijfstak die haar maatschappelijke rol serieus neemt. Een tendens van modernisering en professionalisering is jaren terug al in gang gezet en zal ook de komende jaren doorgaan. Dit is alleen al te zien aan de verbeterde uitstraling van de winkels. Inmiddels beschikt ook circa de helft van de bij BKN aangesloten kringlooporganisaties over het Keurmerk Kringloopbedrijven en dit aantal zal snel toenemen. Hier profiteren niet alleen de kringlooporganisaties zelf en hun klanten van. Ook de gemeenten waar deze kringloopbedrijven actief zijn profiteren van de aanwezigheid van kringlooporganisaties. Ze worden meer en meer een belangrijke (gespreks)partner voor (lokale) overheden om de (gemeentelijke) ambities op het gebied van duurzaamheid en werkgelegenheid te helpen realiseren.
Van de ongeveer 1.000 2e hands winkels in Nederland, vallen circa 200 winkels onder de vlag van BKN. In de media wordt nog wel eens vergeten te vermelden dat alleen non-profit of not-for-profit organisaties, steeds vaker social-enterprices genoemd, bij BKN zijn aangesloten. De 200 bij BKN aangesloten kringloopwinkels beslaan ongeveer de helft van de winkeloppervlakte voor 2e hands spullen in Nederland. Vrijwel alle grotere kringlooporganisaties zijn bij de branchevereniging aangesloten. Met name kleinere kringlooporganisaties zijn dat niet. Dit zijn meestal kleinere zelfstandige ondernemers of eenmanszaken.