Er is een forse omslag nodig in de manier waarop we met grondstoffen en afval omgaan. Daarom hebben dinsdag 24 januari 180 partijen in Den Haag het Nationaal Grondstoffenakkoord getekend . Hierin staan afspraken om de Nederlandse economie te laten draaien op herbruikbare grondstoffen. Namens het kabinet tekenen staatssecretaris Dijksma (Infrastructuur en Milieu) en minister Kamp (Economische Zaken). Het Nederlandse bedrijfsleven werd vertegenwoordigd door Hans de Boer (VNO-NCW) en Michaël van Straalen (MKB-Nederland).
Staatssecretaris Dijksma benadrukt het belang van het akkoord: ‘We moeten af van de wegwerpcultuur en anders denken over grondstoffen en afval. Al bij het ontwerp van producten moet bedacht worden hoe de grondstoffen weer opnieuw gebruikt kunnen worden. Dit akkoord legt de basis voor deze recycle economie en is de beginstap om de verspilling van grondstoffen en de uitputting van onze aarde aan te pakken.’
Minister Kamp ziet daarbij kansen voor de Nederlandse economie door kostenbesparingen en het ontstaan van een nieuwe maakindustrie: ‘Een circulaire economie is niet alleen goed voor ons klimaat, maar levert ook inkomsten en banen op. Onderzoek laat zien dat tot 2023 de circulaire economie in Nederland goed is voor een marktwaarde van 7,3 miljard euro per jaar en 54.000 banen. Kansen dus te over voor ons bedrijfsleven’.
Ambitie en inzet BKN voor de totstandkoming en de uitvoering van de transitieagenda(’s):
Er liggen bij gemeenten, burgers en bedrijven op zowel landelijk als lokaal niveau veel kansen en mogelijkheden om het hergebruik en de reparatie van producten te vergroten. Hiermee worden producten beter benut, wordt restafval verminderd en wordt het gebruik van grondstoffen teruggedrongen. Gemeenten hebben de doelstelling om de hoeveelheid restafval per hoofd van de bevolking terug te dringen naar 100 kg/inwoner/jaar in 2020. Het optimaliseren van productbenutting zorgt dat producten langer in omloop zijn en er minder producten afval worden. Dit draagt bij aan het behalen van doelstellingen ten aanzien van het reduceren van restafval, het behalen van een hoger scheidingspercentage en het beperken van de afvalheffing. Samengevat kunnen kringloopbedrijven een essentiële rol spelen in afvalpreventie, materiaal- en producthergebruik, en hierdoor bijdragen aan de landelijke VANG doelstellingen.
Wat draagt BKN concreet bij aan het akkoord op het gebied van kennis en diensten?
De Branchevereniging Kringloopbedrijven Nederland (BKN) vertegenwoordigt bijna 70 kringloopbedrijven in Nederland. Deze 70 leden exploiteren gezamenlijk ruim 200 kringloopwinkels verspreid over het hele land. BKN heeft als missie 1) een bijdrage te leveren aan het creëren van werkplekken voor mensen met een grotere afstand tot de arbeidsmarkt en 2) een bijdrage te leveren aan de circulaire economie door het stimuleren van hergebruik. BKN-leden zijn non-profit en not-for-profit organisaties, voornamelijk stichtingen.
De leden van BKN zamelden in 2015 in Nederland naar schatting 140 miljoen kg aan goederen in. Hiervan werd 46% opnieuw verkocht, 35% (gescheiden) aangeboden ter recycling en slechts 16% werd aangeboden als restafval. BKN streeft er samen met haar leden naar om zoveel mogelijk herbruikbare goederen in te zamelen en (eventueel na reparatie) opnieuw te verkopen. BKN is een specialist op het gebied van product- en materiaalhergebruik en wil haar kennis en diensten graag delen met andere partijen.