UITHUIZEN Het aantal zorgkringloopwinkels van Netty van Uden is het afgelopen jaar fors gegroeid. Dat is mede te danken aan de samenwerking met de GoudGoed kringloopwinkels.
Het is snel gegaan met de zorgkringloopwinkels van Netty van Uden. In één jaar tijd zijn er tien zorgkringloopwinkels geopend. “Het is een succes,” vertelt Van Uden. “Het idee is vorig jaar ontstaan. Ik zag dat er veel zorgartikelen worden weggedaan of op zolder lagen te verstoffen. Dat is zonde. De spullen zijn vaak nog heel goed en kunnen worden hergebruikt. Neem bijvoorbeeld rollators of incontinentiemateriaal. Een pak incontinentiemateriaal kost in de winkel al gauw 30 euro. Bij ons maar 8 euro. Ik kom zelf niet uit de zorg en heb in het afgelopen jaar veel artikelen langs zien komen waarvan ik het bestaan niet eens wist.”
“Je ziet vaak dat mensen niet continue de zorgartikelen nodig hebben, maar een korter periode. Dan is het zonde om nieuw materiaal aan te schaffen. Wat we ook veel zien is dat bij overlijdens de nabestaanden zorgartikelen vinden en dan weggooien. Voor oude meubelen is het al normaal geworden dat dit naar de kringloopwinkels wordt gebracht. We willen dat ook voor zorgartikelen bereiken. Het kan er aan bijdragen dat de zorg minder duur wordt en het is het beter voor het milieu. Rijk word je met de zorgkringloopwinkel niet, maar als het kostendekkend is, ben ik al tevreden.”
Het aantal zorgkringloopwinkels is fors in aantal gestegen door de samenwerking met GoudGoed kringloop.
“We zitten bij de reguliere kringloopwinkels in. Dat maakt de toegang laagdrempeliger en mensen kunnen meteen een kijkje nemen in de kringloopwinkel. Je ziet ook dat mensen tijdens het winkelen in de kringloopwinkel even doorlopen. Door deze samenwerking is er in tien plaatsen een zorgkringloopwinkel, waarvan ook een vestiging aan de Industrieweg in Uithuizen. De winkels zitten verspreid over het hele land en het aantal is nog steeds groeiende. Binnenkort openen we een locatie in Emmen. Voor de locatie Uithuizen hebben we twee mensen in dienst genomen die uit de regio komen. Verder helpen de mensen van de kringloopwinkels mee. In ons gedeelte hangt ons telefoonnummer, zodat we bereikbaar zijn voor vragen. Ook kunnen we doordat er meerdere vestigingen zijn artikelen rouleren al naar gelang de vraag en het aanbod. Elke locatie heeft ook een eigen facebookpagina, zodat klanten het aanbod kunnen volgen. Ik denk dat het goed is als gemeenten enthousiast worden over het initiatief en inwoners naar ons verwijzen als er een zorgvraag ontstaat. Mogelijk kan er daardoor bespaard worden op de WMO-uitgaven.”