2015 was een goed jaar voor kringloopwinkels. Dat blijkt uit de jaarlijkse Benchmark van BKN. In vergelijking met 2014 is de werkgelegenheid gegroeid, zijn er meer goederen opgehaald en zijn er meer 2e hands spullen verkocht.
Hogere omzet en tevreden klanten
Het aantal bij BKN aangesloten kringloopwinkels is in 2015 gegroeid van 190 naar 193. De totaalomzet van BKN leden is in 2015 gestegen van €90 miljoen naar €98 miljoen. Deze groei is het resultaat van een groeiend aantal leden en een hoger gemiddelde omzet per winkel. De kringloopwinkels lieten in 2015 een gemiddelde omzetgroei zien van 7% ten opzichte van 2014. in 2015 werden 11,5 miljoen klanten geholpen ten opzichte van 11 miljoen in 2014. Gemiddeld steeg het aantal betalende klanten per winkel met 3,3%. De klanten van de kringloopwinkels waren met een gemiddelde beoordeling van een 7,5 tevreden over de winkels die zij bezochten.
Mensen centraal
De bij BKN aangesloten kringloopbedrijven boden in 2015 werkgelegenheid aan (naar schatting) ruim 12.150 mensen, een stijging van zo’n 4% ten opzichte van 2014. Voor het grootste deel gaat het hierbij om vrijwilligers (ca 40 %) en mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt (ca 40%). De overige groep die werkzaam is binnen de kringloopbranche, is werkzaam als reguliere kracht, met een vast of tijdelijk dienstverband.
Kringloopbedrijven vervullen een belangrijke rol in de doorstroom van mensen (terug) naar regulier werk. Jaarlijks stroomt ongeveer één op de 15 mensen via het kringloopbedrijf door naar een normale baan binnen of buiten de kringloop. Dit aantal ligt in werkelijkheid waarschijnlijk nog hoger want van een deel van de mensen die uit- of doorstromen vanuit de kringloop, is onbekend waar ze terechtkomen.
Milieu
Hergebruik van producten en goederen is de meest optimale manier om het ontstaan van afval te voorkomen en CO2 uitstoot te verminderen. De activiteiten van de kringloopwinkels vormen daarom een onmisbare schakel in de circulaire economie.
Bijna de helft van alle ingezamelde goederen (47%) kreeg een nieuwe eigenaar via de kringloopwinkels en nog eens 37% van de ingezamelde goederen werd hergebruikt door recycling. Dit betekent dat in totaal 84% van de ingezamelde goederen nuttig werd verwerkt.
De kringloopbedrijven zamelden in 2015 gezamenlijk circa 142 miljoen aan goederen in. Ruim 20% meer dan in 2014. Hiermee is naar schatting 112 miljoen kilogram aan CO2 uitstoot bespaard, wat gelijk staat aan de CO2 uitstoot die vrijkomt bij het verwarmen van ongeveer 46.000 woningen.
Noodzaak om vooruit te blijven kijken
De positieve trends in zowel inzameling als verkoop en omzet hangen zeer waarschijnlijk samen met een toegenomen consumentenvertrouwen. Na een periode van recessie gaan mensen weer sneller over tot nieuwe aankopen en doen oude spullen eerder van de hand. Daardoor worden er meer en ook betere spullen bij kringloopwinkels aangeboden. Ook zijn mensen bereid om weer meer uit te geven, ook in kringloopwinkels. Daarnaast lijkt kringloop nog steeds aan populariteit te winnen, ook bij mensen die wat meer te besteden hebben.
Ondanks de positieve ontwikkelingen in de branche is er geen reden tot stilzitten. De 2e hands goederenmarkt is volop in beweging. Kleine lokale kringlopen hebben het soms moeilijk en komen in de verdrukking door groeiende concurrentie, gemeenten worden kritischer en zakelijker en ook de afval- en recycling industrie toont steeds meer interesse in de herbruikbare goederenstroom.
Tegen het licht van deze ontwikkelingen signaleert BKN dat er steeds meer beroep wordt gedaan op de kennis en de ondersteuning van de branchevereniging. Enerzijds vertaalt dat zich in een groeiend aantal leden, anderzijds is er steeds meer vraag naar het in 2013 in het leven geroepen Keurmerk voor Kringloopbedrijven.
zie ook http://nu.nl/ondernemen/4308596/meer-omzet-en-klanten-kringloopwinkels.html