Kringlooporganisatie Het Goed opent op donderdag 31 maart in Wolvega haar 25e winkel.
Met de opening van de 25e winkel is een mijlpaal bereikt voor de kringlooporganisatie die in 1993 werd opgericht in Emmeloord. Het Goed zet zich al sinds de oprichting in om hergebruik van gebruikte goederen te stimuleren. In totaal zamelt Het Goed jaarlijks 20 miljoen kilo textiel en huisraad in. Hiervan wordt ongeveer 85 procent hergebruikt. Het grootste deel wordt verkocht in de 25 kringloopwarenhuizen. Voor de producten die niet meer te verkopen zijn, worden andere oplossingen gezocht. De achterliggende gedachte hiervan is om gebruikte goederen niet langer als afval te zien, maar als grondstof. Het uiteindelijke doel is om de afvalberg kleiner te maken, zodat een bijdrage wordt geleverd aan een duurzame samenleving en een circulaire economie.
Duurzame partnerships
Om het hergebruik van gebruikte spullen te stimuleren werkt Het Goed nauw samen met lokale partners in de steden waarin zij actief is. “Die lokale betrokkenheid is heel belangrijk. In Wolvega werken we bijvoorbeeld samen met afvalverwerkingsspecialist Omrin en woongigant Home Center”, noemt Van Rijn als voorbeeld. “Omrin speelt een centrale rol in Friesland Circulair. Dit is een vereniging waarin het Friese bedrijfsleven, overheden, kennisinstellingen en andere maatschappelijke organisaties de handen ineen slaan om de circulaire economie in Friesland vleugels te geven.”
De samenwerking die Het Goed aangaat met Home Center, is een nieuwe stap in het beleid van de kringlooporganisatie. “We werken steeds vaker samen met commerciële bedrijven, waaronder winkelbedrijven”, licht Van Rijn toe. “Onze winkel in Wolvega ligt naast de outlet van Home Center. Dit is een toonaangevende speler op het gebied van wonen in Noord-Nederland, die jaarlijks veel bezoekers trekt. Daarvan kan onze winkel heel veel voordeel genieten”, meent Van Rijn. “Op onze beurt helpen wij Home Center met een deel van het MVO-beleid. Zo gaan we onder andere de retourstroom verzorgen van bankstellen die door hun klanten worden ingeruild.”
Sociaal ondernemen
Naast het stimuleren van hergebruik is werkgelegenheid een belangrijke missie van Het Goed, en sociaal ondernemen in het bijzonder. “Wij vinden dat iedereen een kans verdient op passend werk. In onze kringloopwarenhuizen kunnen mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt op een hele laagdrempelige manier weer werkervaring opdoen. Zij hebben hierdoor een grotere kans op het vinden van een baan bij een regulier bedrijf. We ontwikkelden hiervoor een speciale begeleidingsmethode die de hoogste PSO-certificering kent. Dat houdt in dat we in Nederland tot de koplopers behoren op het gebied van sociaal ondernemen.”
In de nieuwe vestiging in Wolvega wordt samengewerkt met de afdeling Dienst in Bedrijf van de gemeente Weststellingwerf. Deze is verantwoordelijk voor de sociale re-integratie van mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. Een groot deel van de nieuwe medewerkers in Wolvega wordt geplaatst via deze afdeling. In de andere steden waar Het Goed kringloopwarenhuizen heeft, worden dit soort samenwerkingen met gemeenten en instanties als leer- werkbedrijven ook nagestreefd.
Volop in beweging
Met de opening van de 25e winkel is er geen eind gekomen aan de groei van Het Goed. “Eind februari opende de vestiging in Hoogeveen in een spiksplinternieuw pand. Ook gaan Het Goed Best en Het Goed Nijmegen dit jaar verhuizen naar nieuwe locaties. Daarnaast staan er dit jaar nog zeker drie geheel nieuwe winkels op het programma, waaronder een nieuwe vestiging in Schijndel.”