Kringloopwinkels hebben het stoffige imago voorgoed van zich afgeschud. Stonden veel winkeltjes vroeger volgepropt met ongewassen troep voor mensen met een kleine beurs, tegenwoordig verkopen de winkels de hipste spullen, met als resultaat een miljoenenomzet.
Kringloopwinkels doen goede zaken
„Mensen kopen tegenwoordig de gekste meubeltjes, die ze zelf opknappen”, zegt manager Glenda Rodriquez. Dit blijkt uit een rondgang langs diverse kringloopbedrijven. De Branchevereniging Kringloopbedrijven Nederland (BKN) signaleert een zelfde trend. Volgens de organisatie schieten de moderne kringloopwinkels de laatste jaren als paddenstoelen uit de grond. Telde Nederland in 2010 nog 150 winkels, tegenwoordig zijn er al 200 bij de branchevereniging aangesloten vestigingen. Daarnaast worden er nog eens zevenhonderd winkels gerund door particulieren. „Vooral de afgelopen twee jaar is het kopen van tweedehandsspullen onder alle lagen van de bevolking in opkomst”, zegt BKN-directeur Leonie Reinders. „Het publiek is heel duidelijk aan het veranderen. Een groot deel van de bijna 10 miljoen betalende klanten, die vorig jaar gemiddeld 7,40 euro besteedden, kwam vooral naar de winkels voor retro- en vintage-spullen.”
Meubeltjes
De Haagse kringloop, die zeven winkels heeft, herkent dit beeld. „Naar de kringloop gaan is geen taboe meer, maar mode”, zegt manager Glenda Rodriquez. „Mensen kopen tegenwoordig de gekste meubeltjes, die ze zelf opknappen.”
Dat het ’big business’ is in de kringloopsector, blijkt ook uit de omzetten. Cijfers van de branchevereniging tonen aan dat de tweedehandswinkels jaarlijks gezamenlijk 80 miljoen euro omzetten. Met de opbrengsten wordt volgens Reinders vooral geïnvesteerd in de 8000 medewerkers. „Het overgrote deel van het personeel heeft een uitkering. Naar schatting hebben 2000 mensen via een van de kringloopwinkels een vaste baan gevonden”, aldus Reinders.
Volgens de directeur kampen gemeenten met slinkende budgetten voor sociale werkvoorzieningen en zien zij kringloopwinkels daarom graag komen. „De eerste kringloopwinkels waren er vooral vanwege de armoedebestrijding, zodat mensen met een kleine beurs ook een wasmachine konden kopen. Dit zit er nog steeds in, maar het is niet meer onze kernactiviteit.”
Inmiddels werkt de kringloopsector ook met een keurmerk. Veertig van de 200 aangesloten winkels hebben al een dergelijk certificaat.
Bron: Telegraaf