In iedere gemeente of regio een circulair ambachtscentrum! En dan het liefst eentje waar een bij BKN aangesloten kringloopbedrijf onderdeel van uitmaakt. Dat is een belangrijke ambitie van BKN voor de komende jaren.
En niet alleen van BKN. Samen met de partners van Rijkswaterstaat, NVRD, Repaircafé en VNG probeert BKN dit te realiseren. Circulaire ambachtscentra zijn een plek waar producthergebruik hoog in het vaandel staat. Waar onnodig weggooien van materialen en grondstoffen wordt voorkomen en waar spullen en materialen een tweede leven krijgen. Een centrale plek in een gemeente waar samenwerkingen tot stand komen, bijvoorbeeld met het (technisch) onderwijs, met een sociale werkplaats, met milieustraten of met Repair Café’s. Vele varianten zijn denkbaar, maar in alle varianten zien wij een prominentie rol weggelegd voor de kringlooporganisaties. Voorbeelden zijn er veel, maar succesvolle projecten van ‘het eerste uur’ zijn het Duurzaamheidsplein in Oss (een milieustraat en kringloop op één locatie) en de WaardeRing in Zwolle (een grote alliantie van onder andere onderwijsinstellingen, afval- en grondstoffenverwerkers, rondom kringloop Zwolle). Inmiddels zijn in tientallen gemeenten projecten opgestart.
BKN is sinds de introductie van het concept circulaire ambachtscentra in 2018 betrokken bij de ontwikkeling ervan. We hebben meegewerkt aan de subsidieregelingen, aan verschillende onderzoeken en helpen mee het concept te promoten bij onze achterban en binnen ons netwerk. Voor kringloopbedrijven liggen er kansen om een rol te pakken bij het circulaire economiebeleid van de overheid. De doelstellingen van een circulair ambachtscentrum lopen namelijk grotendeels parallel met de doelstellingen van de kringloopbranche; samen streven we naar een circulaire economie en een inclusieve samenleving. Oftewel: minder afval en méér kansen voor mensen met een arbeidshandicap.
De komende jaren willen we ons blijven inzetten voor de verdere verspreiding en de ontwikkeling van het concept. Wij hopen dat Nederlanders over een paar jaar niet meer spreken over iets naar de stort brengen, maar over iets naar het CA brengen.
Dat men bij alles wat men kwijt wil denkt, ‘kan iemand anders dit nognuttig gebruiken’.
Voor informatie over circulaire ambachtscentra en de rol van kringloop kunt u contact opnemen met Ronald van den Heerik.